Wie ben ik?

|creatief| van nature gastvrij| gedreven| man met passie en visie| groot geloof in mensen| realistisch |teamspeler|onafhankelijk|ambachtsman|

Van jongs af aan heb ik geweten dat ik chef wilde worden. Ik belandde op de koksschool in Den Haag en heb daarna het 'traject werkend leren' ook daar gevolgd. Ik bleek talent te hebben en heb op alle niveaus gewerkt van eetcafé tot sterrenzaak. In mijn culinaire carrière heb ik bijna alle uithoeken van Nederland gezien.

Steeds vaker kreeg ik de vraag: "Kun jij mij niet helpen in de keuken? We hebben echt wel leuke medewerkers in de keuken maar het ontbreekt aan continuiteit of vakkennis. Het lukt ze niet om iedere keer die lekkere saus te maken. Kun jij ze dat niet leren? Of tja ik heb wel een enthousiaste vent gevonden maar hij is geen kok.... Kun jij hem niet trainen om één kantje te draaien? De chef is echt goud waard maar het lukt hem niet om zijn team gemotiveerd te houden. Kun jij hem niet coachen?"

Van daaruit ben ik begonnen met het begeleiden van chefs en keukenteams. Ik help ze verder en leer ze hoe het een en ander beter, leuker en lekkerder kan!

Eén van die mooie plekken is Amsterdam, waar ik werkte in een zeer vooraanstaand restaurant in de hoogtij dagen van de Fusion Cuisine. Nog steeds een keuken die mij inspireert. Uiteraard niet te verwarren met de Confusion Cuisine. Een keukenstijl die ik helaas maar al te vaak tegen kom! We mixen en mengen van alles door elkaar, zonder te weten en te begrijpen wat er gebeurt. Erger nog......... zonder te proeven wat er gebeurt. Dit alles alleen maar omdat chefs willen verrassen, vernieuwen. Jammer!

Vanuit mijn klassieke Franse scholing maak ik graag uitstapjes naar alle keukens van de wereld. Dichtbij de zee geboren, heb ik een grote voorliefde voor (Noordzee) vis, schaal- en schelpdieren maar ook wild, gevogelte, vlees en groenten zijn voor mij onmisbaar in de keuken.

Als we een goede culinaire basis hebben kunnen we in de wereldkeuken hele mooie combinaties maken, combinaties die een cultuur eren en fantastisch smaken! Maar dit alleen als we begrijpen wat er gebeurt en proeven, proeven, proeven...

In de moderne keuken hebben wij het graag over lokale producten. Ik hang deze werkwijze graag aan, maar wat is lokaal? Is lokaal alles in omtrek van 30 kilometer of zoals een Amerikaanse chef eens aangaf: 'bij ons is lokaal alles in omtrek van 650 kilometer'?

Veel belangrijker is het voor mij om te werken met zo min mogelijk of eigenlijk geen afval. Super verse producten die in het seizoen zijn, het zogenaamde no waste principe maar ook het liefst nose to tail. Met 32 jaar ervaring in professionele keukens, durf ik mezelf echt chef te noemen.

Met mijn passie, zeer grote culinaire kennis, creativiteit en gedrevenheid coach ik ook graag jouw keukenteam of chef met hun culinaire uitdagingen!

Graag maak ik met kennis jouw en jouw keukenteam!

Robert Siedenburg